Osiguranje motora

Osigurajte svoj motor i bezbrižno uživajte u slobodi kretanja. Zatražite besplatnu ponudu osiguranja motora. Motor = Sloboda. Osiguranje motocikla uz dodatne uvjete za potpuno slobodno istraživanje ceste i puteva.

Osiguranje motora - motor stoji uz cestu na planini

Što je osiguranje motora?

Osiguranje motocikla je drugi naziv za osiguranje od odgovornosti za upravljanje motornim vozilom, odnosno motociklom. Moto osiguranje predstavlja jedan od oblika obveznog osiguranja u Republici Hrvatskoj i svi vlasnici motora imaju obvezu jednom godišnje ugovoriti policu osiguranja od odgovornosti za upravljanje motornim vozilom za svako motorno vozilo koje posjeduju kod jednog od osiguravajućih društava.

Zašto trebam osigurati motor i gdje to mogu učiniti?

Osiguranje motocikla obvezno je po samom zakonu, stoga se ova vrsta osiguranja i naziva obvezno osiguranje. U Republici Hrvatskoj osiguranje svih motornih vozila je obvezno i ukoliko se ne ugovori polica obveznog osiguranja moguće su velike novčane kazne za vlasnike motornih vozila pa tako i motocikala. Obvezno je zato što prilikom sklapanja police obveznog osiguranja dolazi do prijenosa rizika s vlasnika vozila na osiguravajuće društvo. Kada su sva motorna vozila u Republici Hrvatskoj osigurano dolazi se do sustava u kojem ničija imovina nije ugrožena, što je i cilj ovakvoga sustava. Ničija imovina nije ugrožena jer se ne može dogoditi da pojedinac ne može podmiriti štetu koja je on sam prouzročio.

Policu osiguranja ugovara se kod ovlaštenih zastupnika u osiguranju. Uredi zastupnika nalaze se u neposrednoj blizini stanica za tehnički pregled motornih vozila, kako bi se osiguranje i registracija mogli napraviti na jednom mjestu i kako bi se uštedilo na vremenu. Policu osiguranja motora može ugovoriti i na ovoj stranici, online.

Što pokriva moja polica osiguranja motora?

Osim što ste ugovaranjem police obveznog osiguranja motora podmirili zakonsku obvezu također ste i ugovorili prijenos odgovornosti na osiguravajuće društvo s kojim ste ugovorili policu osiguranja. To u praksi znači da će osiguravajuće društvo podmiriti svu štetu koju nastane u prometnoj nesreći koju vi skrivite.

Ukoliko želite najjeftiniji oblik obveznog osiguranja motocikla tada će te ugovoriti golu policu osiguranja. Gola polica obveznog osiguranja predstavlja policu osiguranja bez ijednog dodatnog pokrića. Neka od dodatnih pokrića povećavaju premiju osiguranja za samo nekoliko desetaka kuna, a u slučaju nesretnog slučaja donose mnogo zbog čega je dobro imati svog agenta koji vam sve može dobro objasniti i preporučiti neko od dodatnih pokrića, tj. prilagoditi obvezno osiguranje potrebama vlasnika.

Više o osiguranju motocikla

Osiguranje motora, odnosno ugovaranjem police osiguranja ugovoren je prijenos rizika, odnosno odgovornosti s vlasnika motocikla na osiguravajuće društvo. To zapravo znači da ako vlasnik motocikla uzrokuje prometnu nesreću, on neće biti odgovoran za podmirenje štete, odnosno troškova nastalih u prometnoj nesreći. Osiguravajuće društvo s kojim je vlasnik motocikla sklopilo policu osiguranja podmiriti će sve troškove nastale u prometnoj nesreći i obvezna je to učini zbog sklopljene police obveznog osiguranja. Zbog prouzročene prometne nesreće i isplaćene štete svim sudionicima u prometnoj nesreći, osiguravajuće društvo smanjiti će osobni bonus klijentu za 3 bonusna razreda (50% na 35%) u svim slučajevima osim ako na polici osiguranja nije ugovorena zaštita bonusa.

Osiguravajuća društva neće uvažiti prava iz police obveznog osiguranja motocikla:

 1. ako vozač motora nije koristio vozilo u svrhu kojoj je namijenjeno
 2. ako vozač motora nije imao važeću vozačku dozvolu
 3. ako je vozaču motora oduzeta vozačka dozvola ili mu je izrečena zaštitna mjera zabrane upravljanja motornim vozilom
 4. ako je vozač upravljao motorom pod utjecajem alkohola iznad ugovorene granice, droga te psihoaktivnih lijekova ili drugih psihoaktivnih tvari
 5. ako je vozač motora štetu prouzročio namjerno
 6. ako je šteta nastala zbog toga što je motor bilo tehnički neispravno, a ta je okolnost vozaču bila poznata
 7. ako je šteta prouzročena kaznenim djelom obijesne vožnje u cestovnim prometu za koje je donesena pravomoćna presuda

O čemu ovisi cijena police osiguranja?

Obvezna osiguranja motora su kategorija koja najviše varira što se tiče cijene. Kada se govori o premiji obveznog osiguranja motora, odnosno o cijeni police obveznog osiguranja u obzir treba uzeti izloženost motocikla na cesti i rizik koji motori predstavljaju za osiguravajuće društvo. U praksi se upravo vozači motocikala nalaze u najvećem broju prometnih nesreća od svih motornih vozila na cestama. Osim toga kod cijene obveznog osiguranja motocikla u obzir treba uzeti i snagu motora. Velika je razlika između skutera od 50 kubika (ccm), koji će svoju policu obveznog osiguranja platiti i do 10 puta manje nego veliki motor koji je stvoren za otvorenu cestu. Ne smije se zaboraviti i na porez koji je također uključen u cijenu obveznog osiguranja. Porez na obvezno osiguranje iznosi 15% i posebno je naznačen na svakoj polici obveznog osiguranja.

Osobni bonus Nagrade za dobre vozače motocikla čiji bonus svake godine raste za 5 % i najviši može biti 50 %. Vaš osobni bonus moguće je koristiti na više vozila pa tako i na motoru
Godine vlasnika vozila (samo kod fizičkih osoba) Osiguravajuća društva imaju formirane dobne skupine vlasnika vozila i prema broju prometnih nesreća pojedine dobne skupine izračunavaju rizik i cijenu osiguranja pa se može dogoditi da će za isti motocikl dvije osobe različitih godina platiti različitu cijenu
Mjesto boravišta Broj prometnih nesreća vozila s pojedinim registarskim tablicama povećava rizik i cijenu. U praksi to znači što više prometnih nesreća vozila tablica s registarskim oznaka ZG to će biti i tablica ZG za osiguravajuće društvo biti rizičnija pa će sukladno  tome i cijena biti veća. U praksi to znači da će isti automobil imati potpuno drugačiju cijenu u dva različita grada
Karakteristike vozila Što je motor jači, odnosno što ima više kubika (ccm) bit će i rizičniji osiguravajućim društvima stoga će i premija police osiguranja biti veća. Cijena osiguranja također ovisi i o godini proizvodnje motora
Dodatna pokrića Zaštita bonusa, pravna zaštita, osiguranje vozača i putnika, AO+, auto asistencija su dodatna pokrića koja povećavaju sigurnost ali i cijenu police osiguranja
Dinamici plaćanja U većini osiguranja plaćanje odjednom se nagrađuje 5 % popustom na premiju police osiguranja. Plaćanje odjednom odnosi se na plaćanje u gotovini ili na plaćanje karticom odjednom

Ostala dodatna pokrića na polici osiguranja

Uz golu policu osiguranja moguće je ugovoriti i dodatna pokrića koja služe povećavanju osjećaja sigurnosti vozača motocikla. Važno je za napomenuti kako ugovaranje bilo kojeg dodatnog pokrića povećava premiju obveznog osiguranja. Cijena svakog dodatnog pokrića je različita stoga je dobro imati svojeg agenta koji će vam preporučiti što je najbolje za vas i vaš motor. Cijena dodatnog pokrića nekada je zanemariva uzevši u obzir što dodatno pokriće obuhvaća. Dodatna pokrića koja se mogu ugovoriti uz policu obveznog osiguranja motora navedena su u tablici.

Osiguranje vozača i putnika U većini slučajeva na polici osiguranja motora ugovaraju se rizici smrti i invalidnosti vozača i putnika. Postoji više iznosa na koje je moguće ugovoriti ovo dodatno pokriće. Važno je naznačiti kako su cijena pokrića ovoga rizika zanemariva u odnosu na cjelokupni iznos premije osiguranja. Cijena osiguranja vozača i putnika je kod obveznog osiguranja motora manja nego kod obveznog osiguranja automobila, upravo zato što je broj putnika na motoru manji nego u automobilu, stoga je preporuka svim vozačima motora da se osiguraju sebe i svoje putnike.

 

Zaštita bonusa Dodatno pokriće kojim ne gubite osobni bonus ukoliko skrivite prometnu nesreću svojim motociklom. Motocikli su statistički najugroženija skupina motornih vozila prema broju prometnih nesreća, stoga zaštita bonusa nije opcija koju bi trebali zanemariti.

 

AO+ Dodatno pokriće kojim osiguravatelj nadoknađuje štetu zbog tjelesnih ozljeda koje je u prometnoj nesreći,  koju je sam skrivio, pretrpio vozač motocikla
Pravna zaštita Dodatno pokriće koje pokriva troškove zastupanja u kaznenim postupcima i postupcima kod suca za prekršaje. Osiguranje pravne zaštite omogućava da zastupanje svojih interesa prepustite stručnjacima.
Pomoć za vrijeme puta Dodatno pokriće koje uključuje pomoć za vrijeme puta, što između ostaloga uključuje pomoć na cesti, spašavanje vozila, zamjensko vozilo, vuču vozila te ostalu pomoć za vrijeme puta. Preporuka za vozače velikih i snažnih motocikala.

Prijenos osobnog bonusa na motor

Ukoliko imate 50% osobnog bonusa moguće ga je prenijeti s osobnog automobila na motor i s motora na osobni automobil. Osobni bonus može se duplicirati i sva druga motorna vozila koja su u vlasništvu istog vlasnika. Također postoje mogućnosti prijenosa osobnog bonusa na članove uže obitelji. Za sva dodatna pitanja stojimo na raspolaganju.

Ugovori osiguranje motora odmah!

Imamo za cilj stvaranje dodatnog osjećaja sigurnosti za svakog našeg klijenta. Kako bi to svima omogućili i dalje najviše volimo raditi licem u lice. FiT2001 agencija za zastupanje u osiguranju, koja već 20 godina čini osiguranje razumljivijim i jeftinijim za sve. Nalazimo se na adresi Božidarevićeva ulica 13 gdje ćemo rado odgovoriti na sva vaša pitanja i prilagoditi osiguranje motocikla vašim potrebama. A kod nas, Vaš motor možete osigurati i online.

Prilagodba vremenu u kojem živimo i trendovima dovela nas je do izgradnje ove internet stranice na kojoj je moguće ugovoriti vašu policu obveznog osiguranja motocikla. Cijeli proces se odvija online te kroz par minuta i klikova na email, SMS, pozivom ili na Whatapp ili Viber možete dobiti besplatnu i neobvezujuću ponudu obveznog osiguranja.

Zašto se osigurati kod nas?

Biti uspješan nije lako, to znamo i sami. Naše dugogodišnje iskustvo u svijetu osiguranja i stalno praćenje informacija drži nas u korak s najnovijim trendovima i novostima u osiguranju. Svijet se mijenja, ugovoriti policu osiguranja možete online i na ovoj stranici, međutim mi i dalje više volimo raditi licem u lice. Nalazimo se u Božidarevićevoj ulici 13 te ćemo tamo spremno odgovoriti na sva vaša pitanja.

I mi doprinosimo promjeni u svijetu na način da mijenjamo percepciju  o osiguranju. Zaštiti vas naša je misija, omjer cijene i pokrića osiguranja svakodnevni zadatak. Ono što nas pokreće iz dana u dan je sigurnost naših klijenata i njihove imovine. FiT2001 stoji na usluzi ako želite osigurati ono sve što ste svojim napornim radom stekli, pod razumljivim i jasnim uvjetima.

Što nakon ugovaranja police osiguranja motocikla?

Postupak ugovaranja obveznog osiguranja motocikla završava plaćanjem premije osiguranja. Obveznu policu osiguranja morali ste ugovoriti da bi mogli registrirati motocikl, a da bi registrirali motocikl morat ćete na stanicu za tehnički pregled vozila. Registracija je ono što ste obvezni učini jednom godišnje kako bi zadovoljili zakonske norme. Kako bi registrirali motocikl osim police obveznog osiguranja trebat će vam i dokaz o tehničkoj ispravnosti motocikla za koji će te morati na stanicu za tehnički pregled motornih vozila. On služi da se otkriju i uklone nedostatci na motociklu koji mogu utjecati na sigurnost vozača i drugih sudionika u prometu, ali i da motocikl što manje utječe na okoliš. Prolaskom tehničkog pregleda i praćenjem naknade za tehnički pregled dobiti će te dokaz o tehničkoj ispravnosti vozila.

Sada kada imate sve potrebno za registraciju motocikla možete registrirati motocikl.  Prilikom registracije morat ćete platiti naknadu za registraciju i priložiti sljedeće dokumente:

 • dokaz o identitetu (osobna iskaznica)
 • dokaz o tehničkoj ispravnosti, koju ste dobili prolaskom tehničkog pregleda
 • policu obveznog osiguranja motora
 • dokaz o plaćenim propisanim obvezama
 • dokaz o vlasništvu vozila (prometna dozvola)

Više o osiguranju motora s bloga

Prijenos vlasništva rabljenog motornog vozila prilikom kupnje

Saznajte više

Što bi trebali provjeriti na tjednoj bazi u vašem automobilu?

Saznajte više

Osiguraj svoj motor u sekundi!
Zatraži najbolju ponudu osiguranja motora.

Svoj motor osiguraj brzo, jednostavno online!

Ispuni upitnik s osnovnim informacijama o svojem motoru i uskoro ti na mail ili Whatsapp stiže neobvezujuća i besplatna ponuda osiguranja tvojeg motora.

Filip Đudajek - agent za osiguranje u FiT2001 agenciji koja nudi i osiguranje dronova

Druge vrste osiguranja

Podsjetnik na registraciju
#zaboraviosam

Toplo vrijeme je iz garaža izvuklo motore na ceste.

No, da bi bio siguran, nemoj zaboraviti registrirati svoj motor!

Popunite obrazac i na vrijeme ćemo Vam javiti kada ističe polica osiguranja motora.

Na vrh
Kontaktirajte nas putem Messengera
Filip Đudajek - agent za osiguranje u FiT2001 agenciji koja nudi i osiguranje dronova
Filip ĐudajekAgent za osiguranje

Pozdrav!
Kako Vam mogu pomoći?

Skenirajte QR kod i započnimo razgovor u aplikaciji.

QR kod za Viber

Pošalji nam sliku svoje police osiguranja i stiže najpovoljnija ponuda osiguranja.

+385 99 6947478

Koristimo kolačiće

Korištenjem naše web stranice potvrđujete da prihvaćate našu upotrebu kolačića. Ovdje možete saznati više o tome kako ih koristimo.

Više o kolačićima.