Pokriva li osiguranje štetu od sudara s divljom životinjom?

Što učiniti nakon sudara s divljači?

Šume pokrivaju 49,3 % kopnene površine Republike Hrvatske i zato ne treba čuditi što su sudari vozila i divljači sve učestaliji i što se događaju češće nego što mislimo. Nekada nam ni sav oprez ni vjerno pridržavanje prometnih znakova ne može pomoći da izbjegnemo sudar, tako je 2014. godine prema evidenciji Lovačkog vjesnika na svim javnim cestama došlo je 2969 naleta na životinje od čega je 2333 naleta bilo na divljač. Važno je za napomenuti kako se prometne nesreće događaju i na autocestama, a u prosjeku svaka 10. prometna nesreća na autocesti za uzrok ima istrčavanje divljih životinja na autocestu.

Da li u tom slučaju štetu nastalu na vozilu nadoknađuje Lovački savez, Hrvatske ceste ili sam vlasnik vozila saznaj u ovom članku.

 

Definicija naleta na divljač

 Za sam početak pojasnimo samo značenje izraza nalet na divljač, budući da su osiguravajuća društva poprilično stroga oko pridržavanja svojih odredbi. Tako se pod naletom podrazumijeva da je motorno vozilo bilo u vožnji, odnosno da se kretalo – nikako da je bilo parkirano. Dok divljač u ovom slučaju podrazumijeva životinje koje slobodno žive u prirodi na površini namijenjenoj za uzgoj i razmnožavanje u svojstvu lova.

Samo ako je vozilo bilo u prometu i ako ste udarili divljač možete tražiti naknadnu štete putem odštetnog zahtjeva naleta na divljač koji je objašnjen u ovom članku. Ako ste imali sudar s domaćom životinjom, morat će te odštetu tražiti drugim putem putem, a nikako putem odštetnog zahtjeva za nalet na divljač.

 

Kako postupiti u slučaju naleta na divljač

 Sudar s divljači jednako je stresan događaj kao i sudar s drugim vozilom, stoga probajte ostati smireni i ne dopustite da vas prevlada stres. Nakon sudara dajte si par minuta kako bi se pribrali,  probajte duboko disati i pritom provjerite jesu li svi putnici u automobilu dobro. Nakon što ste se uvjerili da nema ozlijeđenih u vozilo izađite iz automobila i provjerite u kakvom stanju je vozilo i unesrećena životinja.

Jeleni se nalaze na prometnici na kojoj ako može doći do sudara s divljom životinjom

Pozovite policiju

 Ako  ste imali sudar sa divljom životinjom PRVO što morate napraviti je pozvati policiju. Bez policijskog zapisnika ne možete ništa, odnosno nećete moći naplatiti štetu nastalu na vašem vozilu. Policija će na Vaš poziv izaći na teren, napravili uviđaj, utvrdili okolnosti nesreće i izraditi zapisnik o prometnoj nesreći.

Dok čekate policiju nikako ne mičite vozilo i unesrećenu životinju ukoliko je ona ostala na cesti, osigurajte nesmetan tijek prometa, upalite sva 4 žmigavca i postavite sigurnosni trokut.

Zatim mobitelom fotografirajte sve ono što mislite da bi moglo pomoći kod utvrđivanja činjenica prometne nesreće. Slikajte vozilo, prilaz cesti, eventualne tragove na cesti i sve drugo što mislite da bi moglo pomoći policiji. Pritom ne morate brinuti ako je divljač pobjegla s mjesta nesreće, budući da to nije razlog zbog kojeg nećete moći naplatiti štetu.

 

Tko nadoknađuje štetu ako niste krivi?

 Zakon kaže da je za štetu odgovorna pravna osoba koja upravlja cestom, odnosno koncesionar, ukoliko javna cesta, na zahtjev osobe koja gospodari lovištem, nije označena prometnom signalizacijom i opremom sukladno posebnim propisima.

U praksi, odgovornost i nadoknada štete pripadaju nadležnom lovačkom društvu jer su ceste uglavnom dobro zaštićene mrežama i ogradama tako da se pretežito utvrđuje da je pravna osoba koja upravlja cestom poduzela sve potrebne mjere, a do nesreće je došlo zbog okolnosti na koje nije mogla utjecati.

Republika Hrvatska stoga, kao privremeno rješenje, svake godine lovačkim društvima uplaćuje novčana sredstva putem kojih lovačka društva služe nadoknađuju štetu vozačima, odnosno štetu na vozilima koja su imala sudar s divljom životinjom.

Ako policija potvrdi da niste vozili prebrzo te da niste bili pod utjecajem alkohola i opijata imate pravo na odštetu, odnosno imate pravo tražiti da vam se auto popravi.

 

Jelen se sprema na prometnicu na kojoj bi moglo doći do sudara s automobilom

Podjela odgovornosti kod naleta na divljač (suodgovornost)

U praksi se često dogodi da je i vozač odgovoran, odnosno suodgovoran za nastalu štetu zato što nije prilagodio brzinu kretanja uvjetima na cesti ili ograničio brzinu vozila sukladno prometnim znakovima. Kolika je njegova suodgovornost ovisi o konkretnom slučaju, okolnostima nesreće i, u konačnici, o policijskom zapisniku.

Stoga budite spremni da će te ipak morati podmiriti dio nastale štete ako policijskih službenici utvrde da niste prilagodili brzinu vožnje uvjetima na cesti i prometnim znakovima.

 

Prijava štete i naplata

Prijava štete vrši se na web stranici Hrvatskog lovačkog saveza, gdje putem upitnika morate prijaviti štetu nastalu na Vašem vozilu.

Za prijavu štete trebat će vam:

  1. Vozačka dozvola osobe koja je upravljala vozilom
  2. Prometna dozvola
  3. Zapisnik o alkotestiranju
  4. Potvrdu policije o prometnoj nesreći

Potvrdu policije o prometnoj nesreći dobit ćete kada policija utvrdi činjenično stanje prometne nesreće i kada policijski službenici naprave zapisnik. Izrada zapisnika može se odužiti stoga je u neki situacijama potrebno strpljenje.

Nakon što prijavite štetu i pošaljete svu dokumentaciju lovačko će vam društvo poslati prijedlog naknade štete. Ukoliko ste zadovoljni ponuđenim iznosom kojeg su ponudili, prihvatite ponudu i na Vaš će račun biti isplaćen dogovoren iznos. Ako smatrate da je šteta na vašem vozilu veća, vozilo možete odvesti kod ovlaštenog servisera koji će ga popraviti i izdati račun putem kojeg od lovačkog društva tražite da podmire nastalu štetu.

 

Osiguranje od sudara s divljači

Sudar s divljači od nedavno nije u domeni osiguravajućih društva već je u domeni lovačkog društva i države. Isplatu štete isplati će lovačko društvo koje od države na godišnjoj razini dobiva novčana sredstva za podmirenje troškova nastradalih vozila od divljih životinja.

Vozač nakon sudara s divljom životinjom neće imati posljedica na svojoj polici osiguranja u vidu poskupljenja kao što bi to imao da je uzročio prometnu nesreću s drugim vozilom.

Neka osiguravajuća društva još u svojoj ponudi imaju osiguranje od sudara s divljači koje će vam olakšati naplatu štete od lovačkog društva i države, a pravnu bitku i papirologiju ugovaranjem ovog rizika prebacujete na osiguravajuće društvo.

 

 

Izvori:

 

  1. Vozač – odgovornost za štetu, naknada štete i osiguranje; M. Ćurković; HAK; 2016
  2. Web stranica Hrvatskih šuma – https://www.hrsume.hr/
  3. Zakon o cestama – https://www.zakon.hr/z/244/Zakon-o-cestama
  4. Web stranica Hrvatskog lovačkog saveza – http://www.hls.com.hr/
Na vrh
Kontaktirajte nas putem Messengera
Filip Đudajek - agent za osiguranje u FiT2001 agenciji koja nudi i osiguranje dronova
Filip ĐudajekAgent za osiguranje

Pozdrav!
Kako Vam mogu pomoći?

Skenirajte QR kod i započnimo razgovor u aplikaciji.

QR kod za Viber

Pošalji nam sliku svoje police osiguranja i stiže najpovoljnija ponuda osiguranja.

+385 99 6947478

Koristimo kolačiće

Korištenjem naše web stranice potvrđujete da prihvaćate našu upotrebu kolačića. Ovdje možete saznati više o tome kako ih koristimo.

Više o kolačićima.