Sve što trebate znati o tehničkom pregledu motornih vozila

Tehnički pregled naziv je za pregled motornog vozila koji služi provjeri stanja motornog vozila i zaštiti vozača i drugih sudionika u prometu ali i zaštiti...

Stručnjak na tehničkom pregledu vozila automobil pregledava s donje strane

Tehnički pregled naziv je za pregled motornog vozila koji služi provjeri stanja motornog vozila i zaštiti vozača i drugih sudionika u prometu ali i zaštiti okoliša. Obvezan je za sva motorna vozila i priključna vozila osim radnih strojeva i to jednom godišnje putem redovnog tehničkog pregleda.

Svrha tehničkog pregleda

Prema zakonu o sigurnosti prometa na cesti te pravilniku o tehničkom pregledu u Republici Hrvatskoj sva motorna vozila moraju biti u voznom stanju, odnosno u stanju da ne ugrožavaju vozača ali i sve druge sudionike u prometu (druge vozače, pješake, bicikliste..). Svrha tehničkog pregleda je uočavanje nedostataka na motornim vozilima radi Vaše sigurnosti ali i sigurnosti svih uključenih u promet, stoga nemojte se ljutit ukoliko ne prođete tehnički pregled.

Tehnički pregled i registracija

Tehnički pregled vozila sastavni je dio registracije vozila i bez položenog tehničkog pregleda vozila nećete moći registrirati svoje motorno vozilo. Kako bi registrirali svoje vozilo, ovlaštena osoba na stanici za tehnički pregled mora pregledati i proglasiti vaše vozilo tehnički ispravnim. Nakon što je Vaše vozilo pregledano i proglašeno ispravnim, od ovlaštene osobe dobiti će te plavi papir koji morate priložiti prilikom registracije vozila na šalteru stanice za tehnički pregled.

Sastavnice tehničkog pregleda

Tehnički pregled vozila sastoji se od provjere:

Upravljača – kola upravljača (vizualno i osjetno)

Radne i pomoćne kočnice

Svjetlosnih uređaja

Brisača

Guma

Kontrole sigurnosti u kabini

Ispušnih plinova – eko testa

Opreme vozila

Stanja karoserije

Stručnjak na tehničkom pregledu vozila automobil pregledava ispod haube

Cijena tehničkog pregleda

Naknada za tehnički pregled vozila ovisi o kategoriji vozila u koju vozilo spada. Naknade su određene od strane zakona i to odlukom o visini naknada za tehnički pregled (NN 122/14). Visinu naknade saznajte na kalkulatoru cijena tehničkog pregleda, a tehnički pregled možete platiti i na rate.

Ako prilikom pregleda vaše vozilo ne udovolji zadanim tehničkim i sigurnosnim normama, odnosno vozilo proglase neispravnim, morat ćete ponovno na stanicu za tehnički pregled nakon što uklonite navedene nedostatke. Ukoliko to učinite u roku od 15 dana nećete morati ponovno platiti naknadu za tehnički pregled, a ako će taj rok biti duži od 15 dana morat ćete je ponovno platiti.

Ako prilikom pregleda vozila ne prođete jedino eko test, ponovno eko testiranje u prvih 15 dana morat ćete platiti 50 % naknade za eko test, a sve iznad roka od 15 dana morat ćete ponovno platiti puni iznos naknadu za eko test.

Punomoć za tehnički pregled

Ukoliko niste u mogućnosti osobno, kao vlasnik vozila, obaviti tehnički pregled auta on se može napraviti i uz punomoć. Davanje punomoći zapravo je postupak kojim dajete pravo drugoj osobi da umjesto vas registrira Vaše vozilo. Prema zakonu punomoć se može dati bez javnobilježničke ovjere. Sve što morate učinit da bi nekome dali punomoć za tehnički pregled je ispuniti sljedeći obrazac. Ipak budite oprezni kome daje punomoć te u punomoći navedite da se punomoć odnosi samo na registraciju vozilu, budući da opunomoćena osoba može odjaviti vozilo ali i promijeniti vlasnika vozila.

Dodatne informacije o tehničkom pregledu

 • U Republici Hrvatskoj svako 4. vozilo ne prođe tehnički pregled – naši savjeti kako proći tehnički
 • Trajanje tehničkog pregleda je minimalno 15 minuta
 • Stanica za tehnički pregled maksimir nalazi se preko puta našeg ureda i na njoj također možete obaviti registraciju vozila ili prijenos vozila. Radno vrijeme stanica za tehnički pregled 07:00 – 20:00
 • Tehnički pregled vozila obvezan je za sva motorna vozila osim onih čije motorno vozilo nije starije od dvije godine, odnosno tehnički pregled novog vozila trebat ćete napraviti tek 24 mjeseca nakon prve registracije

 

Poslovni čovjek sa svojim bijelim terencem

Želiš ostati u toku s novostima?

Zakonske promijene u svijetu osiguranja važne su za svakog pojedinca. Ako želite prvi znati što je novo u vezi tehničkog pregleda ali i svijeta osiguranja, prijavite se:

  Na vrh
  Kontaktirajte nas putem Messengera
  Filip Đudajek - agent za osiguranje u FiT2001 agenciji koja nudi i osiguranje dronova
  Filip ĐudajekAgent za osiguranje

  Pozdrav!
  Kako Vam mogu pomoći?

  Skenirajte QR kod i započnimo razgovor u aplikaciji.

  QR kod za Viber

  Pošalji nam sliku svoje police osiguranja i stiže najpovoljnija ponuda osiguranja.

  +385 99 6947478

  Koristimo kolačiće

  Korištenjem naše web stranice potvrđujete da prihvaćate našu upotrebu kolačića. Ovdje možete saznati više o tome kako ih koristimo.

  Više o kolačićima.