Prijenos vlasništva rabljenog motornog vozila prilikom kupnje

Prijenos vlasništva vozila, odnosno promjena vlasništva vozila postupak je koji se mora obaviti prilikom svake kupoprodaje motornog vozila. Obvezna je za sve vrste motornih vozila,...

Prijenos vlasništva vozila, odnosno promjena vlasništva vozila postupak je koji se mora obaviti prilikom svake kupoprodaje motornog vozila. Obvezna je za sve vrste motornih vozila, neovisno jeste li kupili automobil, motor ili neku drugu vrstu prometala. Ona je posljednja stvar koju morate učiniti prilikom kupnje rabljenog motornog vozila, a proces završava izdavanjem prometne dozvole na ime novog vlasnika vozila.

Gdje se vrši prijenos vlasništva vozila

Promjena odnosno prijenos vlasništva bilo kojeg motornog vozila prilikom kupoprodaje od 2018. godine isključivo se radi na stanici za tehnički pregled. Za prijenosa vlasništva  nadležna je stanica za tehnički pregled unutar područja prebivališta (novog) vlasnika vozila. Što znači ako ste kupili automobil, a imate prijavljeno prebivalište, ili sjedište tvrtke za pravne osobe,u Zagrebu prijenos možete napraviti u bilo kojoj stanici za tehnički pregled unutar grada Zagreba i zagrebačke županije, odnosno područje koje obuhvaća ZG registarske oznake.

Što će Vam trebati za prijenos vlasništva vozila

Kako bi promijenili vlasnika rabljenog motorno vozilo na stanici za tehnički pregled trebat će te priložiti:

  1. Osobnu iskaznicu ili putovnicu – U stanicu za tehnički pregled morat ćete osobno sa svojom identifikacijskim dokumentom. Ukoliko nećete moći osobno izvršiti promjenu vlasnika morat ćete napisati punomoć na osobu koju će to učiniti za vas.
  2. Dokaz o vlasništvu vozila (kupoprodajni ugovor) – Zaposlenik stanice za tehnički pregled također će vas zatražiti i kupoprodajni ugovor koji mora biti potpisan od obje ugovorne strane, kupca i prodavatelja.
  3. Prometna dozvola – Prilikom kupnje rabljenog vozila, nakon potpisivanja ugovora od vlasnika morate zatražiti sve kopije ključeva, prometnu dozvolu i policu obveznog osiguranja.
  4. Dokaz o plaćenim propisanim obvezama – Prilikom prijenosa vlasništva morat će te platiti propisane obveze ali i platiti porez koji se naziva uporabna pristojba. Visina uporabne pristojbe ovisit će o starosti vozila i snazi vozila.
Mlada vozačica s ključevima svojeg prvog automobila

Što ako je istekla prometna dozvola

Prometna je istekla ukoliko na zadnjoj stranici prometne dozvole u rubrici podatci o važenju prometne dozvole prošao datum “Prometna dozvola vrijedi do”. Ukoliko je prometna dozvola istekla osim već navedenih stavki, morat ćete na priložiti i sljedeće:

  1. Dokaz o tehničkoj ispravnosti vozila – Budući da je prometna dozvola istekla morat ćete proći tehnički pregled. To znači daje prošlo više od godinu dana od kada je zadnji put vozilo prošlo tehnički pregled, a po zakonu sva motorna vozila imaju obvezu jednom godišnje proći tehnički pregled. Tada kod prijenosa vlasništva morate priložiti dokaz o tehničkoj ispravnosti vozila, a ono je papir plave boje koji dobijete od ispitivača vozila.
  2. Ugovoriti policu obveznog osiguranja – Ukoliko je istekla prometna dozvola, vjerojatno je istekla i polica obveznog osiguranja. Po zakonu svako vozilo mora imati ugovorenu policu obveznog osiguranja kako bi mogli registrirati motorno vozilo. Polica obveznog osiguranja traje godinu dana kao i registracija vozila.
  3. Registrirati motorno vozilo – Nakon prolaska tehničkog pregleda i ugovaranja police obveznog osiguranja možete registrirati motorno vozilo i prebaciti vlasništvo vozila.

Česta pitanja naših klijenata

  • Prijenos vlasništva vozila na novog vlasnika možete učiniti na bilo koga pod uvjetom da ste s njim sklopili kupoprodajni ugovor. Prilikom prijenos vlasništva na suprugu ili djecu, preporučujemo Vam ugovaranje darovnog ugovora, putem kojeg se izbjegava plaćanje poreza.
  • Prema zakonu, rok za prijenos vlasništva vozila je 15 dana. Često se taj rok ne poštuje zbog izbjegavanja plaćanje poreza koji se plaća prilikom prijenosa vlasništva vozila, tj. uporabne pristojbe. Prilikom ne prijenosa vozila na novog vlasnika moguće su kazne ali i mnogi problemi kako za kupca tako i za prodavatelja, stoga je odjava vozila prije njegove prodaje naša preporuka
  • Pravila za prijenos vlasništva vozila nisu se mijenjala tijekom 2018., 2019.,2020., a za sada se nisu promijenila ni u 2021. godini. Od 01.01.2018. promjena vlasništva vozila vrši se na stanici za tehnički pregled i pritom se plaća porez na promjenu vlasnika vozila, tj. uporabna pristojba

Do najpovoljnije ponude osiguranja u par klikova mišem!

Obrati nam se i tvoj dosadašnji bonus prebaciti ćemo na novo vozilo.

Ako je ovo tvoj prvi automobil odobrit ćemo bonus dobrodošlice s početnih 50 % popusta.

Filip Đudajek - agent za osiguranje u FiT2001 agenciji koja nudi i osiguranje dronova
Na vrh
Kontaktirajte nas putem Messengera
Filip Đudajek - agent za osiguranje u FiT2001 agenciji koja nudi i osiguranje dronova
Filip ĐudajekAgent za osiguranje

Pozdrav!
Kako Vam mogu pomoći?

Skenirajte QR kod i započnimo razgovor u aplikaciji.

QR kod za Viber

Pošalji nam sliku svoje police osiguranja i stiže najpovoljnija ponuda osiguranja.

+385 99 6947478

Koristimo kolačiće

Korištenjem naše web stranice potvrđujete da prihvaćate našu upotrebu kolačića. Ovdje možete saznati više o tome kako ih koristimo.

Više o kolačićima.