Bonusni razredi na polici obveznog osiguranja?

Osiguravajuća društva nagrađuju dobre vozače. Osobni bonus popust je koji ostvaruju pravne ili fizičke osobe koje ne rade prometne nezgode, odnosno ne čine štete u...

Osiguravajuća društva nagrađuju dobre vozače. Osobni bonus popust je koji ostvaruju pravne ili fizičke osobe koje ne rade prometne nezgode, odnosno ne čine štete u prometu. Osiguravajuća društva su se usuglasila da je bonusni razredi dijele na pozitivne bonusne razrede, na onaj početni odnosno 0, i na negativne bonusne razrede.

 

Osobni bonus

Osobni bonus veže se uz svaku fizički ili pravnu osobu prema OIB-u. Ukoliko pojedinac ima više motornih vozila na svim vozilima će imati istu bonus, odnosno na svima će biti u istom bonusnom razredu. Ako na jednom vozilu ima 50 % toliko će moći imati i na svim ostalim motornim vozilima neovisno bili ono automobili, motori, kamioni ili druge vrste motornih vozila. Ako je motorno vozilo u vlasništvu osobe koje ima 50 % bonusa, ona može svoj osobni bonus iskoristiti na svim motornim vozilima koji na njega glase, odnosno koja su u njegovom vlasništvu.

 

Što u slučaju prometne nesreće

Kada osoba napravi štetu, tj. nađe se u prometnoj nesreći za koju je kriv, osiguravajuće društvo će mu smanjiti bonus za 3 bonusna razreda. Ukoliko pojedinac ima 50 % bonusa i skrivi prometnu nesreću, bonus će na sljedećoj polici obveznog osiguranja smanjiti za 3 bonusna razreda i iznositi će 35 %. To u praksi znači da će iz bonusnog razreda 1 pasti na bonusni razred 4, neovinso o jačini i vrijednosti štete. Nakon prometne nesreće trebati će vam 3 godine da se vratite na stari bonusni razred, budući da svake godine napredujete s 5 % bonusa.

Bonusni razredi (pozitivni) izgledaju ovako:

  1. 50 %
  2. 45 %
  3. 40 %
  4. 35 %
  5. 30 %
  6. 25 %
  7. 20 %
  8. 15 %
  9. 10 %
  10. 5 %

Na pameti trebate imati da su osiguravajuća društva osmislila i negativne bonusne razrede za one koji iz godine u godinu prouzrokuju prometne nesreće. Tako da postoje i negativni bonusni razredi, koji uvećavaju cijenu police osiguranja.

 

Kako do 50 % bonusa?

Pojedinac u pravilu kreće o 0 % bonusa i svake godine, ukoliko nema šteta napreduje s 5 % bonusa do 50 %. Postoje i lakši načini dolaska do 50 % bonusa. Moguće je prenijeti osobni bonus između supružnika, na potomke ili pretke te tako vaš osobni bonus možete prebaciti vašem najbližima bez da vi izgubite svoj bonus. Sve više osiguravajućih društava nudi i startne bonuse, tj. kod ugovaranja prve police obveznog osiguranja poklanjaju vam 50 % bonusa.

 

Zaštita bonusa

Zaštita bonusa je dodatno pokriće koje se može ugovoriti na polici obveznog osiguranja. Cijene zaštite bonusa ovisi o osiguravajućem društvo ali njena cijena je uglavnom oko 100-tinjak kuna. Međutim, njezina vrijednost se uvelike isplati ukoliko skrivite prometnu nesreću. Ako skrivite prometnu, vaš bonus pada za 3 bonusna razreda (npr. s 50 % na 35 %), što će povećati cijenu police obveznog osiguranja na sljedećoj polici osiguranja. Međutim, ako imate zaštitu i skrivite prometnu nesreću nećete izgubiti bonus i ostat će te na onom bonusu koji ste i imali prije prometne nesreće, što znači da se cijena police obveznog osiguranja neće značajno mijenjati.

Ugovori zaštitu bonusa!
Trenutak nepažnje može se dogoditi svima,

Svim svojim klijentima preporučamo da uz policu obveznog osiguranja ugovore i zaštitu bonusa.

Dugoročno, zaštita bonusa će se isplatiti i neće vam biti žao što je imate ugovorenu.

Filip Đudajek - agent za osiguranje u FiT2001 agenciji koja nudi i osiguranje dronova
Na vrh
Kontaktirajte nas putem Messengera
Filip Đudajek - agent za osiguranje u FiT2001 agenciji koja nudi i osiguranje dronova
Filip ĐudajekAgent za osiguranje

Pozdrav!
Kako Vam mogu pomoći?

Skenirajte QR kod i započnimo razgovor u aplikaciji.

QR kod za Viber

Pošalji nam sliku svoje police osiguranja i stiže najpovoljnija ponuda osiguranja.

+385 99 6947478

Koristimo kolačiće

Korištenjem naše web stranice potvrđujete da prihvaćate našu upotrebu kolačića. Ovdje možete saznati više o tome kako ih koristimo.

Više o kolačićima.